UVU holdte foredrag om uddannelsesmulighederne og arbejde i Danmark for unge flygtninge fra Syrien i Gribskov kommune

15. april 2015

UVU - Udlændinge vejleder udlændinge holdte foredrag om uddannelsesmulighederne og arbejde i Danmark for unge flygtninge fra Syrien i Gribskov kommune.

"Entusiasmen og ivrigheden efter at vide hvilke muligheder der er i Danmark var stærkt tilstede. Spørgsmål efter spørgsmål, snesevis af dem, fra grundlæggende ting til høje uddannelsesmæssige behov og planer. Nogle forlod Syrien, mens de studerede deres ph.d., andre forlod deres virksomheder, og andre, havde meget lidt, der betød hele verden for dem, men alt dette er gået bort. Unge, der ønsker at fortsætte deres uddannelser, eller forældre, der ønsker at vide, hvordan de kan hjælpe deres børn til at starte uddannelse igen efter flere års fordrivelse og tilflugt, og dem der ønsker at være på jobmarkedet hurtigst mulige. De spiser deres liv væk på grund af kedsomhed og fordi de intet har at fortage sig på baggrund af den plan systemet har valgt for dem (de skal gå på sprogskole, og mere behøver vi ikke fra dem). At gå hjem efter skole, alene, se nyhederne fra deres hjemland og drømme sig tilbage til deres hjem. De ønsker at genoptage deres liv, men de ved det er umuligt. Nyt land, nyt samfund, nye omgivelser, nyt sprog, nyt liv, ny start."

Jan Pêt Khorto,
Vores oplægsholder Jan, som sagde: "Dette er ligesom at blive genfødt i et liv, du ikke har valgt, men i det mindste er du i live.